راهنمای اصطلاحات گوگل آنالیتیکس
همه ما می دانیم که گوگل آنالیتیکس یک ابزار قدرتمند برای بدست آوردن داده هایی است که بر اساس آنها قادر خواهیم بود اقدامات عملی مهمی را انجام دهیم. و یکی از سریع ترین راه ها برای دریافت این داده ها این است که به وضوح معنای هر کدام از اصطلاحات گوگل آنالیتیکس را بدانیم.
به محض این که معنی تمام اصطلاحات Google Analytics را درک کنید، می توانید شروع به جمع آوری داده های قابل اقدام مورد نیاز خود کنید، داده هایی که می توانید برای افزایش بازدیدکنندگان، فروش و ثبت نام از آنها استفاده کنید.
گوگل آنالیتیکس می تواند نشان دهد که چه صفحاتی برای بهبود رتبه در جستجوهای ارگانیک نیاز به بهینه سازی دارد. این ابزار نشان میدهد که آیا متن شما نیاز به تغییر دارد، کلمات کلیدی نیاز به آپدیت شدن دارند، و یا توضیحات متا نیاز به بازنویسی دارند. بعلاوه به شما میگوید که آیا دکمه کال تو اکشن یا دکمه فراخوان شما بازدید کنندگان را تبدیل به مشتری یا مخاطب میکند یا نه.
در ابتدا به بررسی و آموزش مهمترین اصطلاحات گوگل آنالیتیکس پرداخته شده و در پایان مقاله جدول خلاصه همین اصطلاحات با معنی و توضیح ارائه شده است.
۱) نرخ پرش (Bounce Rate):
گوگل نرخ پرش را به صورت زیر تعریف می کند:
“پرش یک دوره تک صفحه ای در سایت شما است. در آنالیتیکس، پرش به طور خاص به عنوان دوره ای محسوب میشود که تنها یک درخواست را به سرور Analytics منتقل میکند، مانند زمانی که یک کاربر یک صفحه را در سایت شما باز میکند و سپس بدون هیچگونه درخواست دیگری به سرور Analytics در طول آن جلسه، سایت را ترک میکند. “
کاربر می تواند یک سایت را ترک کند، چون علاقه اش را از دست داده، گیج شده، پاسخ پرس و جوی خود را پیدا نکرده، یا اطلاعاتی را که به دنبالش بوده را پیدا کرده است.
شیوه صحیح تفکر در مورد این موضوع به این صورت است:
شخص پس از جستجو برای یک کلمه کلیدی یا یک عبارت کلیدی انتظار داشته چه اطلاعاتی را پیدا کند؟ و آیا سایت من آن را ارائه می دهد؟
نرخ پرش به صورت درصدی از ۰ تا ۱۰۰ بیان میشود.
اگر نرخ پرش بسیار زیاد باشد، نشان دهنده این است که سایت دارای یک مشکل مهم است.
در عوض، اگر محتوا عالی و جذاب باشد و افراد مدت زمان طولانی با آن تعامل داشته باشند، آنگاه به عنوان محتوای کاربر پسند (Sticky content) شناخته میشود.
۲) کلیک ها (Clicks):
در گزارش سئو گوگل، تعداد دفعاتی که افراد از صفحه نتایج جستجو روی لینک شما کلیک می کنند با نام clicks نشان داده میشود.
دو اصطلاح دیگر در همین رابطه:
Clickthrough-Rate: نرخ کلیک
(CTR) تعداد کلیک ها بر روی سایت شما تقسیم بر تعداد دفعات نمایش شده است.
Impressions: تعداد نمایش
تعداد دفعاتی است که لینک سایت شما در فهرست نتایج جستجو به یک فرد جستجو کننده نشان داده میشود.
به گفته گوگل، متوسط نرخ کلیک در تبلیغات در شبکه جستجو ۲ درصد است. این بدان معنی است که برای هر ۱۰۰ بازدید از آگهی، دو کاربر روی آن کلیک کرده اند. این معیار به این معنی است که هر آگهی با CTR بالاتر از ۲ درصد می تواند بالاتر از حد متوسط باشد.
بنابراین اگر CTR بالا باشد، توضیحات متا کار خود را به خوبی انجام می دهد و جستجوکنندگان را به بازدیدکنندگان تبدیل میکند. با این حال، اگر نرخ CTR پایین باشد، ارزش دارد عنوان ها یا هدینگ ها را تغییر دهیم.
۳) ورود ها (Entrances):
اگر سایت شما بیش از یک صفحه داشته باشد، پس دارای نقاط ورودی متفاوت است و گوگل این ورودهای جداگانه را ثبت میکند.
شاید یک پست وبلاگ به خوبی نوشته شده و ترافیک بالایی را به سایت بیاورد.
۴) رویدادها (Events):
رویدادها، اقدامات کاربری خاصی هستند که در سایت اتفاق می افتند و همراه با KPI ها ایجاد می شوند.
به عنوان مثال، یک سایت ممکن است پس از کلیک روی دکمه ای یک دانلود رایگان را ارائه دهد. بنابراین هر بار که بر روی دکمه کلیک می شود یک رویداد ضبط می شود. حالا ما یک رویداد داریم، و می توانیم داده های عملی را استخراج کنیم. میدانیم که تعداد بازدیدکنندگان این صفحه چقدر بوده است، و همچنین میدانیم چند نفر از این افراد بر روی دکمه کلیک کرده اند (یا بعبارتی به مخاطب تبدیل شده اند).
۵) صفحه خروج (Exit Page):
اگر صفحه ورود جایی است که در آن افراد به سایت شما وارد می شوند، یک صفحه خروج جایی است که آنها سایت را ترک میکنند.
یک بازدید کننده ممکن است از طریق نتایج جستجو کلیک کند، مقاله را بخواند، روی یک لینک داخلی برای خواندن مقاله ای دیگر کلیک کند، سپس سایت را ترک کند.
آیا در صفحه خروج ضعف هایی وجود دارد؟ فهمیدن این نکته آسان است مخصوصا اگر یکی از صفحات نرخ خروج بالایی داشته باشد.
۶) نرخ خروج (Exit Rate):
نرخ خروج از طریق تقسیم کردن تعداد خروج از یک صفحه بر تعداد بازدید صفحه محاسبه میشود. با این حال، یک صفحه با میزان خروج (Exit %) بالا ممکن است لزوما نرخ پرش بالایی نداشته باشد.
اما همانگونه که اشاره شد، برخی اصطلاحات گوگل آنالیتیکس گیج کننده هستند. به احتمال زیاد یک صفحه با نرخ خروج کم، نرخ پرش کمی هم داشته باشد. دلیل آن اینست که کاربران به جای خروج احتمالا به صفحات دیگر سایت می روند.
۷) درخواست ها (Hits):
یک hit درخواستی است که به یک وب سرور برای نشان دادن یک فایل خاص ارسال می شود. که می تواند یک صفحه وب، یک تصویر یا چیزهای دیگری باشد.
یک رویداد یک درخواست محسوب می شود. بازدید یک صفحه یک درخواست است. همه این در خواست ها با هم در یک دوره در گوگل دسته بندی میشوند. یک دوره (session) یک مجموعه از درخواست های (hits) یک کاربر است. گوگل از درخواست ها برای تعریف تعامل بین کاربر و صفحه وب استفاده میکند.
اگر کاربر به مدت ۳۰ دقیقه هیچ کاری انجام ندهد، پس از آن گوگل دوره را به پایان می رساند.
۸) تعداد نمایش (Impressions):
قبلا هم در مورد تعداد نمایش صحبت کردیم. تعداد نمایش به تعداد دفعات نمایش لینک شما در نتایج جستجو اطلاق می شود.
بر اساس گزارش گوگل، در گوگل آنالیتیکس تعداد نمایش شامل تعداد دفعات نمایش لینک با استفاده از کمپین های تبلیغاتی گوگل نمی شود. آنها به صورت جداگانه ثبت می شوند.
به طور خلاصه، زمانی که کاربر می تواند لینک شما را در نتایج جستجو ببیند، این به عنوان یک دفعه نمایش محاسبه می شود. و همانطور که بیان شد، برای محاسبه CTR از تعداد نمایش و کلیک ها استفاده می کنیم.
۹) صفحه فرود یا ورود (Landing or Entrance Page):
هر دوی این اصطلاحات توسط گوگل استفاده می شود تا اولین صفحه ای را نشان دهد است که کاربر در ابتدای هر دوره به آن وارد می شود. بنابراین در گوگل آنالیتیکس شما می توانید ببینید که کاربران بیشتر به کدام صفحات سایت شما وارد می شوند.
۱۰) تعداد بازدید صفحه (Page Views):
تعداد دفعاتی است که یک بازدید کننده با کامپیوتر به هر صفحه وب سایت وارد می شود. این دفعات در موبایل تعداد بازدید از صفحه نمایش (screen views) نامیده می شوند.
در داخل تعداد بازدید صفحه، ابتدا تعداد بازدید صفحه منحصر بفرد (Unique Page Views) را داریم. گوگل چندین دفعه بازدید از یک صفحه را توسط همان شخص در همان دوره به عنوان بازدید منحصر بفرد در نظر نمیگیرد. در عوض، همه آنها را با هم به عنوان یک بازدید منحصر به فرد بشمار می آورد.
سپس ما صفحات هر دوره (Pages per Session) را داریم، که میانگین عمق صفحه (Average Page Depth) نیز نامیده می شود.
APD میانگین تعداد صفحاتی است که یک کاربر در یک دوره مشاهده می کند و در داخل آنالیتیکس شامل تعداد نمایش های مکرر یک صفحه است.
۱۱) دوره ها (Sessions):
در ابتدای مقاله اصطلاحات گوگل آنالیتیکس در مورد دوره ها کمی صحبت کردیم. در گوگل آنالیتیکس مجموعه درخواست های (Hits) یک کاربر در یک فعالیت در یک گروه به نام Session در نظر گرفته میشود. در نتیجه زمانی که فعالیت کاربر بر روی وب سایت متوقف میشود، دوره مربوطه نیز بسته میشود و یک دوره جدید در شروع فعالیت مجدد کاربر ایجاد میشود.
همچنین گفته شد که هر عملی که یک بازدید کننده انجام می دهد به عنوان یک درخواست ثبت می شود. و همه این درخواست ها در آن دوره ثبت می شوند. به این معنی است که در مدت ۲۴ ساعت ممکن است ۱۰۰ دوره و ۳۰۰ درخواست داشته باشید. تعداد درخواست ها برابر با یا بیشتر از تعداد دوره ها است.
دوره ها محدودیت زمانی دارد. بر اساس تنظیمات استاندارد گوگل آنالیتیکس، یک دوره پس از ۳۰ دقیقه عدم فعالیت به پایان میرسد.
Average Session Duration: میانگین زمان دوره
برای محاسبه میانگین زمان دوره، گوگل آنالیتیکس زمان دوره ها را در تاریخی که مشخص کرده اید جمع کرده و این مقدار را بر مجموع تعداد دوره ها تقسیم می کند. به عنوان مثال: مجموع مدت دوره: ۱۰۰۰ دقیقه (۶۰،۰۰۰ ثانیه) مجموع دوره ها: ۱۰۰.
New Sessions%: درصد دوره های جدید
بر طبق تعریف گوگل آنالیتیکس دوره های جدید، درصد تمام بازدیدها برای اولین بار (دوره ها) از بازدید کلی وب سایت است.
۱۲) زمان در صفحه (Time on Page):
زمان در صفحه، میانگین زمانی است که بازدید کننده خاص در صفحه می گذراند. اگر متن یک صفحه طولانی باشد، احتمال بیشتری برای هر دوره وجود دارد که زمان در صفحه بیشتری را ایجاد کند.
گوگل زمان متوسط در صفحه (average time on page) را ثبت می کند. در این محاسبه ساده زمان در صفحه را بر تعداد دفعات بازدید صفحه منهای تعداد خروج تقسیم می شود.
۱۳) کاربران (Users)، بازدید کنندگان (Visitors):
هر یک از این اصطلاحات، بازدیدکنندگانی که به سایت شما دسترسی پیدا می کنند را توصیف می کند.
منظور از کاربر، در واقع شناسه کاربری (User ID) است که به صورت تصادفی توسط کوکی های گوگل آنالیتیکس به کاربرانی که برای اولین بار سایت شما را با هر کدام از مرورگرها مشاهده می کنند تخصیص داده می شود.
البته، تمایز واضحی بین یک بازدید کننده جدید (new visitor) و یک بازدید کننده بازگشتی (returning visitor) وجود دارد.
۱۴) ترافیک (Traffic):
ترافیک به طور کلی همه تعداد افراد بازدید کننده از وب سایت را بیان می کند. اما ترافیک به دسته هایی تقسیم می شود.
ترافیک مستقیم (Direct traffic):
زمانی که کسی URL یک وبسایت را برای شما ارسال می کند و روی آن لینک کلیک می کنید تا به طور مستقیم به سایت برسید. هیچ جستجویی انجام نشده است. ترافیک مستقیم برای ارسال لینک در لیست ایمیل رایج است. هر فرد به طور مستقیم به سایت دسترسی خواهد داشت.
ترافیک جستجوی ارگانیک (Organic search traffic):
ترافیک ارگانیک رایگان و هدفمند است و از تلاش های سئو برای بدست آوردن بهترین رتبه ها برای سایت در صفحات نتایج جستجو حاصل می شود. اگر سایت به هیچ وجه جستجوی ارگانیک را نشان ندهد یا مقدار آن کم باشد، باید کلمات کلیدی مورد استفاده را مورد بازبینی قرار داد.
ترافیک جستجو پولی (Paid search traffic):
به معنی تعداد افرادی است که از طریق تبلیغات گوگل یا Google Ads از سایت بازدید می کنند.
ترافیک ارجاعی (Referral traffic):
این بدان معنی است که یک موتور جستجو، وب سایت دیگر یا سایت شبکه های اجتماعی یک لینک به صفحه وب شما را در سایت خود قرار داده و ترافیک را به سمت شما ارجاع می دهد.
خلاصه اصطلاحات گوگل آنالیتیکس
اصطلاح | مترادف فارسی | توضیح |
Bounce Rate | نرخ پرش | تعداد کاربرانی که به سایت شما مراجعه و بدون اینکه به صفحات دیگر سایت شما بروند از سایت شما خارج میشوند |
Clicks | کلیک ها | تعداد دفعاتی که افراد از صفحه نتایج جستجو روی لینک شما کلیک می کنند |
Clickthrough-Rate | نرخ کلیک | تعداد کلیک ها بر روی سایت شما تقسیم بر تعداد دفعات نمایش شده است |
Entrances | ورودها | نشان می دهد کاربرانی که به سایت ما آمده اند از چه صفحه ای به سایت وارد شده اند |
Events | رویدادها | اقدامات خاصی هستند که توسط کاربر در سایت اتفاق می افتد، فعالیت هایی مثل دانلود یک فایل PDF ، پخش موزیک و … |
Exit Page | صفحه خروج | جایی است که کاربران سایت را ترک می کنند |
Exit Rate | نرخ خروج | تعداد خروج از یک صفحه تقسیم بر تعداد بازدید صفحه |
Hits | درخواست ها | هر گونه تعامل با سایت که باعث شود دادههایی به آنالیتیکس ارسال شود یک درخواست است. مثلاً کلیک کردن روی لینک دانلود یک Hit است |
Impressions | تعداد نمایش | تعداد دفعاتی است که لینکی از سایت شما در فهرست نتایج جستجو به یک فرد جستجو کننده نشان داده میشود |
Landing Page | صفحه فرود یا ورود | صفحه ای که کاربر در ابتدای هر دوره به آن وارد می شود |
Page views | تعداد بازدید صفحه | تعداد دفعاتی است که یک بازدید کننده با کامپیوتر به هر صفحه وب سایت وارد می شود |
Screen views | تعداد بازدید صفحه نمایش | تعداد دفعات مشاهده یک صفحه سایت توسط دستگاه هایی مانند موبایل |
Unique Page views | بازدید صفحه منحصر بفرد | تعداد دوره هایی است که طی آن صفحه مشخص شده حداقل یک بار مشاهده می شود |
Pages per Session | صفحات هر دوره | میانگین تعداد صفحاتی است که یک کاربر در یک دوره مشاهده می کند و در داخل آنالیتیکس شامل تعداد نمایش های مکرر یک صفحه است |
Sessions | دوره ها / نشست ها | یک دوره یا نشست، مجموعه ای از درخواست های (hits) یک کاربر است |
Average Session Duration | میانگین زمان دوره | میانگین زمانی که کاربران در یک دوره، به طور فعالانه با سایت تعامل برقرار می کنند |
New Sessions | دوره های جدید | میانگین درصد بازدیدهایی است که برای اولین بار توسط کاربران جدید اتفاق می افتد |
Time on Page | زمان در صفحه | میانگین زمانی است که بازدید کننده خاص در صفحه می گذراند |
Average Time on Page | زمان متوسط در صفحه | زمان در صفحه را برتعداد دفعات بازدید صفحه منهای تعداد خروج تقسیم می شود |
Traffic | ترافیک | کل تعداد افراد بازدید کننده از وب سایت را بیان می کند |
Direct Traffic | ترافیک مستقیم | از تایپ یا کلیک بر روی URL شما به طور مستقیم در مرورگر ها به دست می آید |
Organic Search Traffic | ترافیک جستجوی ارگانیک | ترافیک های ورودی از طریق موتورهای جستجو به سایت |
Paid Search Traffic | ترافیک جستجوی پولی | تعداد افرادی که از طریق Google Ads از سایت بازدید می کنند |
Referral Traffic | ترافیک ارجاعی | ترافیکی که از کلیک بر روی لینک سایت شما در سایت های دیگر یا شبکه های اجتماعی ایجاد می شود |
Behavior | رفتار کاربران | رفتار کاربران را در زمینه ی محتوا، سرعت صفحات و جستجوی وب سایت |
Behavior Flow | جریان رفتار کاربران | گزارش جریان رفتار کاربران مسیری را که بازدیدکنندگان از یک صفحه به صفحه دیگر طی کرده اند را به تصویر میکشد. این گزارش به شما اجازه می دهد بفهمید چه محتوایی بیشتر از بقیه جذاب است |
Acquisition | جذب | بازدید کنندگان از چه منابعی به سایت شما وارد شده اند مثلا از موتور های جستجو، شبکه های اجتماعی یا ارجاع از وبسایت های دیگر |
Goals | اهداف | اهداف این امکان را می دهند تا تعاملات خاص کاربران را دنبال کنید. این تعاملات می تواند هر چیزی از جمله ارسال فرم، کلیک بر روی دکمه ها یا دانلود باشد. هنگامی که یک بازدیدکننده وبسایت اقدام خاصی را که شما به عنوان یک هدف تعیین کرده اید انجام می دهد، آنالیتیکس آن را به عنوان یک تبدیل (Conversion) محاسبه می کند |
در این جدول تمامی اصطلاحات گوگل آنالیتیکس با توضیح کامل خلاصه شد و برخی از دیگر متریک های مهم که برای پیگیری و رصد کردن ترافیک سایت لازم است نیز به آن اضافه گردید.